Butiken

Hur väljer jag rätt innebandyklubba?

Att välja rätt innebandyklubba är inte alltid det lättaste. Speciellt om man saknar tidigare erfarenhet av vad man gillar för typ av klubba. Du kan vara lugn, nedan så ska vi försöka hjälpa dig med grunderna till att välja en klubba som du kommer att trivas med.

Att välja rätt innebandyklubba är avgörande för att optimera din spelupplevelse och prestation på planen. Här är några frågor du behöver ställa dig själv innan du lägger pengarna på en ny klubba: 


Vilket märke ska jag välja?


Det finns flertalet aktörer som tillverkar innebandyklubbor, vi på Assist arbetar med de 6st största varumärken inom innebandyn såsom Unihoc, Zone, Oxdog, Salming, Fat Pipe och Jolly.

Alla dessa varumärken har olika kännetecken och teknologier men på sista raden så är inget bättre än något annat utan måste testas och upplevas för att bilda en känsla för vilket märke som kommer falla dig i smaken.


Vilken Flex ska jag ha på skaftet?


Flexen på en innebandyklubba beskriver hur lätt skaftet böjer sig när det pressas mot golvet. En hög flex, till exempel 29, kommer att vara enklare att böja medan en lägre flex, som 24, kommer att ge mer motstånd.

När du skjuter med en innebandyklubba, liknar rörelsen att spänna en båge. Genom att pressa klubban mot golvet skapar du spänning i skaftet, som sedan frigörs när bollen släpps från golvet.

Om du har en för hård flex kommer du inte kunna böja klubban tillräckligt för att få ut kraften i skottet. Å andra sidan, om flexen är för mjuk, kommer klubban böjas för lätt och inte hinna med din skottrörelse, vilket kan resultera i att skotten tappas åt fel håll.

Det är viktigt att hitta rätt flex för din spelstil. Här är en miniguide för att klassificera olika flexnivåer:FLEX:

23 - 25 = Stenhårt

26 - 27 = Vanligaste flexen bland herrspelare.

28 - 29 = Mjukare flex som passar många damspelare och äldre juniorer.

30 - 35 = Denna flex förekommer endast på juniorklubbor (Max 92cm) och är en bra flex för juniorspelare.


Hur lätt klubba ska jag köpa?


Under de senaste åren har vikten på innebandyklubbor varit ett hett ämne, med en trend att sträva efter så lätt klubba som möjligt. Priset på dagens innebandyklubbor är starkt kopplat till vikten och det material som används, vilket innebär att ju lättare klubba man önskar, desto högre kostnad kan man förvänta sig.

Trots denna trend är det viktigt att påpeka att en lättare klubba inte nödvändigtvis är bättre. Vikten på din innebandyklubba påverkar främst känslan av klubban. En klubba med lite mer vikt kan till och med ha fördelar, som en längre livslängd och mer kraft bakom skottet, tack vare den extra vikten.

Vad vi på Assist främst fokuserar på när vi hjälper spelare att hitta rätt klubba är balansen. En välbalanserad klubba är avgörande för spelarens upplevelse på planen. Även om en klubba kan vara lätt i vikt, kan en obalanserad klubba, till exempel en som är för framtung, göra att klubban känns tyngre och mer otymplig än en som är välbalanserad.

Så trots fokus på att ha en lätt klubba, är det viktigt att komma ihåg att balansen är det viktigaste när du väljer rätt innebandyklubba för ditt spel.Vilket blad ska jag ha?


En viktig del av att välja en innebandyklubba är att också välja rätt blad. Alla innebandyklubbor levereras vanligtvis med ett blad förmonterat, men dessa kan alltid bytas ut om du föredrar en annan bladmodell som passar din spelstil bättre. Det är viktigt att notera att märket på skaftet måste matcha märket på bladet när du väljer att byta.

Att välja rätt innebandyblad kan vara förvirrande, därför har vi en separat guide som fokuserar enbart på hur du ska tänka när du väljer blad. Du hittar guiden länkad nedan.


Klicka här ----> Vilket blad ska jag välja?
Det bästa sättet för att ta reda på allt detta ovan är att testa och experimentera sig fram, vi på Assist har världens största skottbana för att du ska kunna ta reda på allt du behöver veta innan du slår till på en ny innebandyklubba!