Butiken

Hur väljer jag rätt blad?

Bladet är i vår mening den viktigaste komponenten av din innebandyklubba. Så att välja rätt blad har en stor betydelse över din prestation på plan.

Att välja rätt innebandyblad är avgörande för att optimera din spelupplevelse och prestationsnivå på planen. Här är några faktorer att överväga när du väljer blad:


 1. Material: Innebandyblad tillverkas i olika plaster, såsom PP, PE eller PPH.
  Alla plaster har olika kännetecken och påverkar mer än vad man tror.

  PE - Den första traditionella plasten som har funnits sedan innebandyn startades, denna plast går att vinkla för hand utan värme och har en hårdare känsla än övriga plaster.
  Många skulle säga att denna plast är "klonkigare" än PP och PPH. Dock så upplever många att man skjuter bättre tack vare den hårdare ytan.

  PP - En mjukare/segare plast som gör underverk för din teknik tack vare den mjuka ytan. PP-plasten har en "dämpande" känsla som gör att bollen inte studsar ifrån bladet på samma sätt som den skulle göra med ett PE-blad. Denna plast går inte att vinkla utan värme utan kräver att du värmer upp det ordentligt för att vinkeln ska sätta sig och inte gå tillbaka.
  PP är även den plast som vi på ASSIST säljer mest av i nuläget och sett en otrolig ökning på i efterfrågan de senaste åren.

  PPH - Som namnet på denna plast avslöjar så är detta en form av PP-plast där H = hard.
  PPH är en vridstyvare PP-plast som ska stå emot bättre när man skjuter men ska besitta samma mjuka känsla i tekniken.

  Nedan så hittar du motsvarigheterna hos alla leverantörer som benämner dessa plaster med eget namn:

  Zone
  Air Soft Feel = PP
  Air Hard = PPH
  Medium/hard = PE

  Unihoc:
  Feather Light = PP
  Titan = PPH
  Soft/Medium/Hard = PE

  Oxdog:
  MB = PP
  MBC = PP + 1st Carbonplatta
  MBC2 = PP + 2st Carbonplatta
  NB = PE
  NBC = PE + 1st Carbonplatta

  Fat pipe:
  PPB = PP
  PPH = PPH
  Medium/Medium+ = PE

  Salming:
  Medium = PE
  Touch Plus = PP

  Jolly:
  Medium St = PP

 2. Märke: Det finns många olika märken och modeller av innebandyblad på marknaden, var och en med sina egna unika egenskaper och fördelar. En viktig sak att ha koll på innan du väljer vilket innebandyblad som du ska använda är att Bladet måste vara av samma märke som klubban du tänkt montera bladet på.
  Tex: Om du äger en Zone-klubba så måste bladet även vara av märket Zone.


 3. Modell: Alla innebandymärken har flertalet olika modeller av blad att välja på, alla med olika attribut och egenskaper.
  Det som skiljer olika modeller åt är formen på bladet men även vikten, skålningen och vinkel/böjen.
  Olika modeller är anpassade för olika spelartyper. 


 4. Skålning och vinkel: Denna punkt är det som urskiljer bladen mest bland alla olika spelartyper och det är bladets vinkel och skålning.
  Ett rakare blad med mindre skålning kommer ge bättre känsla och passningsspel medans ett vinklat blad med mer skålning kommer göra att du skjuter bättre.
  Detta är en enkel regel att förhålla sig till när du ska välja blad:

  Mer vinkel & skålning = Enklare att skjuta

  Mindre vinkel & skålning = Bättre känsla / teknik

 5. Prova och experimentera: Det bästa sättet att hitta det perfekta innebandybladet för dig är att prova olika alternativ och experimentera med olika modeller och plaster. Genom att testa olika blad kan du upptäcka vilka egenskaper som passar din spelstil och behov bäst.
  På ASSIST finns världens största skottbana för att just fylla detta syfte.Sammanfattningsvis är det viktigt att välja ett innebandyblad som passar din spelstil, preferenser och behov. Genom att överväga ovanstående faktorer och experimentera med olika alternativ kan du hitta det blad som hjälper dig att maximera din prestation och njutning av spelet.